SOKOJ

Са великим жаљењем примили смо вест да је наш члан, српски композитор и џез музичар Мирко Шоуц преминуо је у 90. години. Оставио је дубок траг као аутор и извођач на југословенској музичкој сцени.

Мирко Шоуц рођен је 29. јуна 1933. године у Земуну. Већ са пет година имао је први професионални наступ. Дипломирао је 1960. године на Музичкој академији у Београду.

Мирко Шоуц је музичар који је својим композицијама различитих жанрова, као и свестраним музичким ангажовањем, стекао високи углед, популарност и обележио цео један период музичког живота од педесетих до деведесетих година двадесетог века.

Један је од зачетника, најпознатијих композитора и интерпретатора џез музике на овим просторима, а нарочито је познат и цењен као виртуоз на џез хармоници.

Ансамбл Мирка Шоуца је реализовао на стотине концерата и трајних снимака за потребе РТС-а, где је Мирко Шоуц провео цео свој радни век.

За свој стваралачки рад награђен је бројним, најпрестижнијим наградама: Награда за животно дело Интернационалног џез фестивала НИШВИЛ, Орден рада са златним венцем, Награда Удружења композитора за животно дело, Златни кључ (награда за трајни допринос дечијем стваралаштву), Повеља удружења џез музичара, Златни микрофон (награда Радио Београда), награда „Цар Константин“.

Изражавамо најдубље саучешће породици, пријатељима и сарадницима у име свих чланова Сокоја.

You Tube printscreen
sokojAsset 2

ИН МЕМОРИАМ МИРКО ШОУЦ

ИН МЕМОРИАМ МИРКО ШОУЦ