SOKOJ

Са великим жаљењем смо примили вест да је преминуо Предраг Живковић Тозовац, српски композитор, текстописац, хармоникаш и певач народне и фолк музике.

Остаће упамћен по великим хитовима међу којима су  „Тражићу љубав нову“, „Влајна“, „Јесен у мом сокаку“, „Мирјана“, „Ти си ме чекала“, „Виолино не свирај“ „Овамо Цигани“, „Очи једне жене“, „Празна чаша“, „Јеремија“ и другима.

Рођен је 1936. године у Краљеву, а живео је и радио у Београду.

У најранијем детињству родитељи су открили његов таленат за музику. Свирао је хармонику, трубу и бубњеве. У Београд је дошао на студије, али је музика била јача од жеље за стицањем дипломе економисте, па је почео да наступа са разним оркестрима.

Прве песме објавио је у новембру 1965. године, а његова велика популарност почиње 1971. године, када је победио на Песми лета композицијом „Мирјана“.  Одржао је бројне концерте широм бивше Југославије, али и Европе, Америке, Канаде и Аустралије. Наступио је на бројним фестивалима попут „Београдског сабора“, „Песме лета“, „Хит параде“ и других, где је освајао престижне награде.

Велики хит постала је, својевремено  и песма „Јеремија“ коју је тадашња власт окарактерисала као четничку, због чега је морао да оде из Југославије. Две године је провео код пријатеља у Немачкој, а када се вратио одузет му је пасош. Све то није утицало на популарност коју је стекао, те је наставио да наступа, упркос томе што је био на „црној листи“.

Осамдесетих година, заједно са Предрагом Гојковићем Цунетом и глумицом Златом Петковић био је водитељ чувене Фолк параде.

Концертне сцене је делио са колегама Предрагом Гојковићем Цунетом, Мирославом Илићем, Лепом Лукић, Миром Васиљевић.

Фотографија: Нова.рс / Зоран Лончаревић
sokojAsset 2

ИН МЕМОРИАМ ПРЕДРАГ ЖИВКОВИЋ ТОЗОВАЦ (1936-2021)

ИН МЕМОРИАМ ПРЕДРАГ ЖИВКОВИЋ ТОЗОВАЦ (1936-2021)