SOKOJ

Фестивал Ринг Ринг је одувек био место на којем су домаћи аутори имали прилику да прикажу своју креативност, актуелне пројекте, сарадње са музичарима из света, те је поводом јубилеја овог београдског фестивала дискографска кућа Multimedia Music, уз подршку Сокојевог Фонда за културна давања, објавила репрезентативни компилацијски албум „Ринг Ринг, 25 година – домаћи аутори“.

Крајем прошле године најстарији постојећи домаћи фестивал алтернативне музике пред публику је изнео своје двадесетпето издање, и тиме почео обележавање 25 година постојања фестивала, током којих је одржано више од 300 концерата уметника са свих континената.

С обзиром да је списак домаћих уметника који су наступали на фестивалу поприличан, на компилацијском албуму није било могуће сместити ни десети део онога што је фестивал представио публици на концертима у Београду.

„Када се 1996, у ово исто доба године, родила идеја организовања фестивала алтернативне музике Ринг Ринг, било је потребно мање времена за реализацију него што је трајала припрема диска који обележава јубилеј. Према речима Бојана Ђорђевића, оснивача и уметничког директора фестивала – један од тежих задатака је био да се у мање од 80 минута „спакује” толико значајних наступа, необичних пројеката, светских премијера“, указано је поводом компилације.

На албуму се налази 12 композиција. Међу њима је и снимак са првог концерта, одржаног 22. маја 1996, на којем су наступили Ерне Кираљ, Крис Катлер и Стеван Ковач Тикмајер, али и композиција Тијане Станковић и Ане Кравање, изведена на најновијем, 25. фестивалу, 28. новембра 2021.

„Компакт диск „Ринг Ринг, 25 година – домаћи аутори“ отвара снимак дела концерта новосадске пијанисткиње Марине Џукљев и мађарског перкусионисте Арона Портелекија, што је била светска премијера. На албуму се налази још неколико снимака пројеката који су први пут изведени на фестивалу Ринг Ринг. Два таква се односе на међународне пројекте певачице Светлане Спајић, Metamorphic Orchestra, као и сарадња са светски познатим авангардним оркестром “Zeitkratzer“, навели су издавачи компилације и додали да је од домаћих џез стваралаца, на албуму заступљен најплоднији и најобјављиванији међу њима – Силард Мезеи, као и групе Fish in Oil и Dragon’s Fuel.

Чланови зрењанинског дуа Blank Disc су, такође, представљени са својом композицијом, али и у склопу великог међународног пројекта Шалтер Ensemble.

„Суботички Neuroleptic трио је понудио део свог концертног наступа на фестивалу, а живи снимак је и премијерно извођење композиције Светлане Мараш, коју су у сали Београдске филхармоније одсвирали Бранко Џиновић и Александар Латковић“, наведено је у саопштењу.

Поводом албума је истакнуто и да даје одличан пресек узбудљиве домаће сцене и након више од две деценије (крајем деведесетих је Б92 објавио три компилације музике са фестивала одржаних ’96, ’97. и ’99) враћа Ринг Ринг-музику у домаће ЦД продавнице.

sokojAsset 2

КОМПИЛАЦИЈА СА НАЈСТАРИЈЕГ ДОМАЋЕГ АЛТЕРНАТИВНОГ ФЕСТИВАЛА

КОМПИЛАЦИЈА СА НАЈСТАРИЈЕГ ДОМАЋЕГ АЛТЕРНАТИВНОГ ФЕСТИВАЛА