SOKOJ

У недељу, 26. маја 2024. године у Великој сали Привредне коморе Србије, одржана је редовна Скупштина Сокоја на којој је учествовало 127 чланова актуелног сазива .

Великом већином гласова усвојени су извештаји о раду органа Сокоја, као и ревизорски, годишњи извештај о пословању Сокоја за 2023. годину, извештај о средствима издвојеним за културне намене и за унапређење здравственог и социјалног статуса чланова Сокоја, као и финансијски план за 2024. годину, што омогућава да се изврши расподела тантијема члановима за репартициону 2023. годину и нормално функционисање Сокоја у 2024, као и реализацију пројеката који су конкурисали за средства из Фонда за културна давања.

Такодје је већинским бројем гласова усвојен предлог измена и допуна Плана расподеле, који је израдио и предложио Савет аутора током прве половине 2024. године. Усвојеним изменама Плана расподеле одређен је минимални износ уплаћене накнаде, као додатног параметра  којим би се одредио статус „Мега концерт“ у класама расподеле Концерти популарне музике, Остале манифестације и џез концерти. Предложена је и измена обрачуна тантијема за дела коришћена у позоришним представама које се емитују у телевизијским програмима у смислу да се изједначе са музичким делима која су коришћена у филмовима, што је значајна и позитивна промена за све ауторе који се баве овом врстом стваралаштва. Усвојена је и сугестија чланства и извршена измена и допуна План расподеле  на начин да се  прихвати пријава дела од стране једног коаутора уз обавештавање осталих коаутора који морају да се изјасне у року од 6 месеци, с тим да уколико се не изјасне сматраће се да су сагласни са пријавом. Омогућено је коауторима да пријаве дело без сагласности коаутора који је непознат, недоступан, није члан Сокоја или одбија да учествује у пријави дела, све са циљем да се омогући коауторима да остварују своја права.

Поред усвањања предлога за избор овлашћеног ревизора, који ће иновативним алатима проверавати пословање Сокоја током 2024. године, донета је и одлука о преношењу издвојених средстава која нису била расподељена током 2023. године, у Фонд за културна и социјална давања за 2024. годину, као и одлуку о начину расподеле средстава која нису, у периоду од пет година од дана завршетка године у којој су коришћена ауторска дела, расподељена и исплаћена носиоцима права.

На презентацији је представљен пројекат с циљевима дугорочног и стабилног обезбеђења информатичких услова за обављање делатности Сокоја, дигитализације и аутоматизације пословних процеса, техничких унапређења и организационог уређења, као и обезбеђења услова за даљи развој и реализацију нових сервиса намењених ауторима.

Ради „заокруживања“ Сокојеве имовине, Скупштина је одобрила куповину стана који се налази на трећем спрату пословне зграде Сокој.

Документа и одлуке са одржане седнице Скупштине доступне су свим члановима на портал за ауторе у оквиру нашег сајта.

Велики број учесника Скупштине је после одржане седнице наставио неформалне разговоре и дружење у новоотвореној башти у  Клубу Сокој .

Захваљујемо свим члановима актуелног сазива Скупштине на активном раду и учешћу у дискусији.