SOKOJ

Директор Сокоја Дејан Манојловић: Убрзано расте приход од дигиталних сервиса

Преузето од  Headliner – 


 

Како ствари стоје Организација музичких аутора Србије послује стабилно, тако да аутори које штите могу да буду задовољни.

Наплата која стиже од дигиталних сервиса се муњевито повећава. Приходи од класичних сервиса емитовања остају исти као и раније. Домаћи аутори музике могу да се радују свему томе, јер ће са већом наплатом, они најуспешнији имати и веће приходе.

О свему томе нам прича директор Сокоја Дејан Манојловић.

– Сокој наставља са подизањем прихода. Приход је у време када је овај менаџмент преузео руковођење био неких милијарду и триста милиона, сада је две милијарде и триста милиона. Најзначајнија повећања направљена су у сегменту дигиталних сервиса. Такође дошло је и до повећања у сегментима јавног саопштавања и јавног изводјења. Свесни смо да је интернет медиј где се све више креира и емитује музика. Окренули смо се ка таквој будућности, како би наши аутори били максимално заштићени. У Сокоју је у протеклих неколико година направљена добра организација која резултује рекордном наплатом која се повећава из године у годину. Дигитална наплата је повећана 1275 посто у односу на 2018. годину. Те године је приход од дигиталних сервиса био девет милиона, а сада је 129 милиона. Та тенденција раста ће се наставити и следећих година Да бисмо подигли приходе морали смо да закључимо уговоре са свим дигиталним сервисима. Од уговора које имамо са Јутјубом и Дизером, сада већ добро приходујемо. Укључени су и други дигитални сервиси, као што су Спотифy, Тидал итд. Такође ће се подизати приходи од друштвених мрежа на којима се емитује музика као што су Тик Ток, Инстаграм, Фејсбук. Са овим великим светским дигиталним компанијама преговарали смо око две године, јер је Сокој сразмерно величини територије ипак мали преговарач – каже Манојловић и додаје:

Башта Сокоја поново ради… Обележено 74. године рада Организације музичких аутора Србије

– Мислим да смо успели да изборимо максимално добре услове за Сокој. Са организацијом „Минт“ која ради за Швајцарску сродну организацију као што је Сокој, направили смо уговор да она ради за нас наплату од великих светских дигиталних сервиса. У сарадњи са њима имамо великих раст прихода. Тарифе наше организације су при свему томе годинама исте. Са истим ценама да тако кажем ми правимо све боље резултате. Број чланова Сокоја, а то су композитори, текстописци и аранџери, је тренутно прешао 14000 и он се такође повећава. Старе технологије, плоче, касете или ЦД, данас су потпуно превазидјени. Приходи које имамо од такозваних механичких права, плоча, касета или ЦД-ова су потпуно пали. Некада су механичка права била једнако велика као и мала права – прича Манојловић.

У протеклих годину дана реновирана је зграда Сокоја, урађено је доста на обнављању информационог центра, ради се на новом софтверу који би за пар година требало да учини расподелу тантијема још транспарентнијом и тачнијом.

– У моменту када генеришемо добре приходе, били смо у прилици да уложимо потребна средсва у реконструкцију зграде, софтвера и инфо центра. Ова зграда је предходно била реконструисана пре 40 година, тако да смо морали и за њену реконструкцију да одвојимо средства. Сада је све то урађено и завршено на најбољи начин. Такође смо урадили део информационог пословања који се односи на финансије и наплату. Следи реконструкција софтвера која се односи на сектор за документацију и расподелу. Сав новац који смо издвојили за улагања у развој Сокоја, никако не утиче на приходе наших аутора. На овај начин ми радимо на томе да аутори буду задовољни радом своје организације и да приходују више новца. Завршен је портал за мониторинг, како би наши аутори били перманетно обавештени, где и када се изводе њихова дела. Желимо да својим наследицима кад нам се заврше мандати оставимо озбиљну, стабилну и респектабилну институцију – каже Манојловић.

Српским музичарима стижу тантијеме из БиХ… СОКОЈ и АМУС одржали састанак у вези са побољшањем реализације међусобних обавеза

Фонд за културна давања је такодје значајна категорија у оквиру организације музичких аутора Србије.

– Фонд из кога се додељују средства за нове пројекте наших чланова, било да су то концерти, нови студијски албуми или друге значајне публикације, расте такође сваке године. Ми практично помажемо домаће ауторе музике и охрабрујемо их да ураде своја нова дела, која нису комерцијална. Поносни смо на број остварења које смо помогли да настану, било да је реч о класичној, џез или поп музици. Ми не можемо са новцем да се такмичимо са Министарством културе које такође помаже музичке уметнике. Било би лепо када би постојало још фондова који би подстицали озбиљно музичко стваралаштво – додаје Манојловић.