Home / Novosti

Konferencija za novinare u Sokoju

29.03.2007

Članovi Upravnog odbora i direktor Sokoja održali su u utorak, 26.marta 2007. konferenciju za novinare kako bi obavestili i upozorili javnost na alarmantno stanje dugovanja korisnika muzičkih dela. Na listi najvećih dužnika nalaze se RTV kuće i koncertne agencije, čija dugovanja prema autorima muzike predstavljaju značajne iznose.

Najveći dužnik od RTV stanica je Radiodifuzna ustanova Srbije, koja duguje 24.780.000 dinara, za period jun 2006 - februar 2007. Do novembra meseca prošle godine, kada je raskinut Protokol o saradnji između RTS-a i Sokoja, RTS je Sokoju mesečno paušalno plaćao milion dinara.

Sokoj je raskinuo Protokol, pošto je želeo da napravi novi ugovor sa RTS-om, koji je u međuvremenu stabilno finansiran od pretplate. Kako do sada nikakav ugovor sa RTS-om nije potpisan, RTS je Sokoju dužan po dva osnova:
- Po osnovu Protokola, poslednji plaćen mesec je april 2006.( u februaru 2007);
- Neovlašćeno korišćenje muzike od decembra 2006. (od kada je raskinut Protokol o saradnji).
Radiodifuzna ustanova Vojvodina, iako je u obavezi da plaća naknadu, nema ugovor sa Sokojem i njen dug iznosi 7.080.000 dinara, za period jul 2006.- februar 2007.

RTV Politika duguje 3.763.200 dinara, ali ona ima problema sa svojinskim odnosima. TV Pink duguje 18 miliona dinara Sokoju, ali za razliku od predhodno navedenih RTV kuća, on ima ugovor sa Sokojem i u planu je da se sa Pinkom, kao najkomercijalnijom televizijom, napravi novi ugovor.
Sokoj je u pregovorima sa B92 za izmirenje preostalih dugovanja iz poslednja dva meseca.

Među dužnicima Sokoja su i organizatori koncerata, odnosno koncertne agencije.
Udruženje Exit duguje više od 55 miliona dinara, Komuna duguje 6.800.000.dinara za period jun 2004 - februar 2007. Sa Sava centrom Sokoj je imao ugovor, koji više nije na snazi. Iako dug Sava centra iznosi dva i po miliona dinara, za period novembar 2006 - februar 2007, po rečima direktora, Aleksandra Kovačevića, Sokoj se ponovo nada uspostavljanju dobre saradnje sa ovom institucijom.

Koncertna agencija Miligram Music nije izmirila svoje obaveze za prošlogodišnji koncert Svetlane Ražnatović na Ušću i duguje Sokoju 740.195,30 dinara.
Dug kablovskih operatera je specifičan, jer nije nastao njihovom krivicom. Njihova dugovanja, koja su istaknuta na konferenciji za novinare, rezultat su određenih okolnosti nastalih u očekivanju utvrđivanja javnog servisa.

Sa svim navedenim kablovskim operaterima (SBB Kragujevac, Radijus Beograd, KDS NS Novi Sad, I KOM Beograd, JOTEL Niš) potpisan je sporazum o dinamici izmirenja njihovih dugovanja prema Sokoju. Jedini kablovski operater koga je Sokoj tužio je Kopernikus.« povratak