Home / Novosti

Uručena nagrada Darko Kraljić kompozitoru Zoranu Simjanoviću

28.06.2019

U svečanoj sali Udruženja kompozitora Srbije uručena je nagrada "Darko Kraljić" za 2018. godinu laureatu Zoranu Simjanoviću.
Ovu vrednu nagradu, koja nosi ime našeg znamenitog kompozitora Darka Kraljića, Udruženje kompozitora Srbije dodeljuje od 2016. godine. Dosadašnji laureati bili su Kornelije Kovač i Vojkan Borisavljević.
Zornau Simjanoviću nagradu je dodelio žiri, u sastavu Radoslav Grajić, Rade Radivojević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinovič. U obrazloženju žirija kaže se da je Zoran Simjanović jedan od najistaknutijih i najuspešnijih kompozitora srpske filmske muzike. Njegov izuzetno bogat autorski opus imponuje vrhunskim kvalitetom i raznovrsnošću, što daje posebnu težinu i lepotu njegovom stvaralaštvu.
Komponovao je muziku da 66 igranih filmova, 55 televizijskih filmova i serija i više od 50 dokumentarnih i crtanih filmova i 40 pozorišnih predstava.
Dobitnik je više od 20 nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju dve Zlatne arene na jugoslovenskom Filmskom festivalu u Puli za muziku u filmovima "Miris poljskog cveća" i "Balkan ekspres". Ističe se njegova muzika u filmovima i serijama "Grlom u jagode", "Specijalno vaspitanje",
"Nacionalna klasa", "Petrijin venac", "Tango argentino"....
Nagrada "Darko Kraljić", čiji je pokrovitelj Sokoj, podrazumeva organizovanje autorskog koncerta na kome je laureatu uručena statua sa likom Darka Kraljića.
U kraćem programu, uz video projekciju Simjanovićeve muzike iz filmova i serija, učestvovali su Radoslav Rale Zelenović, filmski poslenik, dr Marija Ćirić, muzikolog, Ivana Trišić, predsednica UKS-a, Srđan Marjanović, kompozitor, Andrijana Oliverić i Srđan Timarov, glumci.


« povratak