Home / Novosti

Sokoj domaćin regionalnog CISAC sastanka

28.03.2007

Sokoj je bio domaćin regionalnog sastanka Radne grupe CISAC-a muzičkih autorskih društava za jugoistočnu Evropu. U okviru ovog vrlo značajnog međunarodnog skupa održano je nekoliko sastanaka, na kojima su razmenjena mišljenja i iskustva autorskih društava na regionalnom nivou.

19. marta služba informatike Sokoja razgovarala je sa gospodinom Piat, direktorom CISAC-a za informatičke mreže i unutrašnje sisteme. Govorilo se o mogućnostima Sokoja da prihvati nove projekte CISAC-a i da primeni nove formate razmene podataka. Do kraja ove godine iz upotrebe izbacuju se dosadašnji formati razmene podataka o autorima, kao i formati razmene inostranih obračuna.

Zbog toga se kao neophodnost za Sokoj postavlja implementacija IPI Local DB (svetske baze autora), WID (svetske baze dela), CRD (novih formata inostranih obračuna), kao i CWR (svetske baze podizdavača/izdavača).

20. marta u Sokoju su održana paralelno dva sastanka. Sastanaku Radne grupe CISAC-a muzičkih autorskih društava za jugoistočnu Evropu prisustvovali su predstavnici iz Grčke, Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunije i Turske. Skupu je prisustvovao i Mitko Čatalbašev, direktor CISAC/BIEM za Evropu.
Teme sastanka odnosile su se na uticaj aktivnosti Komisije Evropske Unije na kolektivno ostvarivanje zaštite, govorilo se o odnosima društava za kolektivnu zaštitu sa podizdavačima i o kablovskoj transmisiji.

O svakoj temi se raspravljalo na osnovama razmene mišljenja i iskustava svih prisutnih društava iz regiona. U okviru druge teme Radna grupa zauzela je zajednički stav, svih društava u regionu, da treba intenzivirati i proširiti saradnju sa pablišerima. O trećoj temi, kablovskoj transmisiji, govorilo se kroz primer autorskog društva iz Bugarske.

Istoga dana održan je i sastanak ekspertske grupe za informacione tehnologije autorskih društava našeg regiona. Teme skupa bile su sledeće:
- Zajednička platforma za uključivanje u CWR - svetsku bazu podataka o izdavačima

- Zajednička platforma za IPI (svetsku bazu autora) i WID (svetsku bazu dela) - Projekti CISAC-a u razvoju - nadogradnja CIS net i primena profesionalnih pravila CISAC-a

Sledećeg dana, 21.marta 2007. tema radnog i stručnog sastanka kompletne Službe informatike Sokoja i 3 predstavnika Elektronskog centra grčkog društva AEPI bile su informacione tehnologije. Ovo je nastavak sastanka od prošle godine, koji je održan u Atini. Kao dva najrazvijenija društva u regionu, dva sestrinska društva, razmenila su iskustva u oblasti tehnološkog približavanja. Cilj njihovog susreta bio je produbljivanje međusobne saradnje i uključenje u zajedničke procese sa drugim društvima u regionu.

 


« povratak