Home / Novosti

Veliki izazovi pred autorskim društvima u 2014. godini

25.02.2014

Kako se raspodela kreativnog sadržaja nastavlja da menja kroz digitalnu tehmologiju, tako se povećavaju i problemi kako vrednovati autorska dela pri licenciranju repertoara velikih tehnoloških kompanija, kao što su You Tube, striming radio servisa i video platformi.

Proteklih godina bili smo svedoci velikih promena u strategiji velikih pablišera, u smislu direktnog licenciranja, naročito u SAD. Za to vreme u Evropi, aktuelna Evropska direktiva o kolektivnom upravljanju autorskim pravima se nastavlja da obećava efikasnije rešenje kroz multiteritorijalno licenciranje muzike - u ovom trenutku i dalje bez pravih rezultata i napretka.

Uprkos svih ovih pritisaka, organizacije za kolektivno upravljanje autorskim pravima su i dalje neophodne u modernom sistemu autorskog prava i njegove ekonomije, tako da CISAC i dalje izveštava o podacima ukupne naplate. U 2012. godini ukupna naplata je dostigla 7.8 biliona evra, što je porast od 2%. U CISAC-ovom izveštaju, koji nosi naziv Podržavanje kreativnosti, izveštava se o pet ključnih trendova koji su pomogli ovom skromnom napretku uprkos brojnim izazovima koje nameće tržište. To su:
1. Regionalni napredak, jako izražen u Aziji, Latinskoj Americi i Africi.
2. Rast naplate od digitalne raspodele
3. Rast repertoara kroz televizijsko i radio korišćenje i veliko povećanje naplate kod živog izvođenja i kod velikih prava
4. Povratak ekonomskog rasta je potvrda ekonomskog efekta od autorskog prava
5. Mogućnosti koje nastaju od novog napretka u određenim oblastima i od predstavljanja autora mlađe generacije.


(Vesti CISAC, prilog Keith Jopling, podpredsednik KAE)


« povratak