Home / Novosti

Konferencija za novinare

25.02.2010

Povodom obeležavanja šezdeset godina od osnivanja, juče je u Sokoju održana konferencija za novinare. Prisutnim novinarima obratio se Srđan Hofman, predsednik UO. Nakon kratkog izlaganja o istorijatu organizacije, govorio je o značaju koji danas ima kolektivna zaštita autora muzike, kako kod nas tako i u svetu. Najavljena medijska kampanja, povodom Sokojevog jubileja, započeta je premijernim prikazivanjem video spotova. Video spotovi, radio džinglovi, kao i veb spotovi, će se u toku narednog meseca emitovati na programima svih većih medijskih kuća. Nakon emitovanih spotova, koji su se po reakciji dopali brojnim prisutnim novinarima, objavljeno je da spotovi neće biti emitovani na Javnom servisu, jer Sokoj vodi trogodišnji sudski spor sa RTS-om zbog neplaćanja autorske naknade.

Na konferenciji je objavljeno i pismo Robina Giba, legendarnog muzičara i člana grupe Bee Gees, predsednika Međunarodne konfederacije društava autora i kompozitora (CISAC), koji je u novembru mesecu upozorio vlasti u Srbiji da RTS ne ispunjava obaveze prema autorima muzike. U pismu je istaknuto da "RTS i dalje obavlja svoju delatnost, a da pri tome nema zaključen ugovor sa Sokojem i ne plaća autorsku naknadu za dnevno korišćenje muzičkih dela."

"Tokom duge karijere muzičara, člana grupe Bee Gees i predsednika CISAC-a, nikada nisam video da državni emiter ovako frapantno ne poštuje svoje neosporne obaveze, po osnovu korišćenja autorskih prava", istakao je Gib.

Prisutne novinare je interesovalo i koliki je dug RTS-a po osnovu prava autora muzike. Direktor Sokoja Aleksandar Kovačević rekao je da on iznosi oko 300 miliona dinara, ali da nije moguće utvrditi tačan iznos, pošto on zavisi od prihoda Javnog servisa u koji Sokoj nema uvid.


« povratak