Home / Novosti

Panel diskusija o zaštiti intelektualne svojine u Srbiji

17.06.2014


Značaj zaštite intelektualne svojine u procesu integracije Srbije u EU bio je cilj održavanja ovoga panela. Poseban akcenat je stavljen na potrebu za savremenim rešenjem u oblasti zaštite autorskog i srodnih prava. Na panelu, koji je osmišljen kao prvi korak u pokretanju javnog dijaloga na ovu temu, učestvovali su predstavnici organizacija i institucija koje se bave zaštitom intelektualne svojine, kao i brojni umetnici iz muzičke industrije.

O planovima koji se odnose na Poglavlje 7 - Pravo intelektualne svojine - u procesu pregovora sa EU, govorila je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije i Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. \"Pitanje prava intelektualne svojine u samoj je srži pregovora u članstvu u EU\" rekla je Miščević. Ističući da je intelektualna svojina važan segment opšteg razvoja, Mišćević je ukazala da u Srbiji postoji svest o značaju intelektualne svojine, ali da je ta oblast i dalje nedovoljno regulisana.

O evropskoj praksi i iskustvima zemalja članica EU govorio je, pored brojnih stručnjaka iz ove oblasti iz regiona, i Mitko Čatalbašev, regionalni direktor za Evropu CISAC. \"U donošenju zakonskih propisa EU nije protiv državnih intervencija. Međutim, ponekada te intervencije nisu opravdane, jer se krše sa privatnim pravom\" rekao je Čatalbašev. Po njegovom mišljenju, 2009. godine Zakon o autorskim i srodnim pravima koji je u Srbiji usvojen bio je dobar. Ali, posle dve godine se menjao i tu se država suviše umešala, što je protivno međunarodnim normama. Eliminisala se ekskluzivnost autorskoh prava.

O postojećem pravnom okviru u Srbiji govorili su Branka Totić, direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, Aleksandar Kovačević, direktor Sokoja, Aleksandar Cvetković, direktor PI i Rodoljub Stojanović, generalni sekretar UDS.

Ovo je prva u nizu predviđenih aktivnosti organizatora ovoga skupa u oblasti zaštite intelektualne svojine.
 
 
Napomena: objavljene fotografije su preuzete sa sajta Instituta za javnu politiku


« povratak