Home / Novosti

Preminuo Zoran Hristić

13.11.2019

Zoran Hristić  Zoran Hristić rođen je u Beogradu 1938. godine. Studirao je na konzervatorijumu "Đuzepe Verdi" u Milanu i Muzičkoj akademiji u Beogradu gde je diplomirao 1963. godine. Za najbolji diplomski rad dobio je prestižnu nagradu "Stevan Hristić".
  Dugo je bio u statusu slobodnog umetnika. Bio je urednik, voditelj i osnivač Koncerta Studija-B, od 1982. do 1989. godine bio je glavni muzički urednik Radio Beograda, a potom je prešao na RTVB, (kasnije RTS) gde je bio glavni i odgovorni urednik u Muzičkoj redakciji do 1995. godine. Bio je umetnički direktor i selektor festivala BEMUS i Mokranjčevi dani. Učinio je mnogo na unapređivanju Sabora trubača u Guči. Naročito se istakao u oblasti scenske, filmske i pozorišne muzike.
  Hristićev opus, kada je u pitanju savremena muzika, obuhvata solistička, kamerna, vokalno-instrumentalna dela, balete... Kada je u pitanju primenjena muzika, iza sebe je ostavio, uz kompozicije za pozorište, film i televiziju, i radiofonska ostvarenja.
 Prvi angažman u teatru imao je u predstavi "Vojcek", koju je režirao Bojan Stupica, a sarađivao je i sa rediteljima kao što su Boro Drašković, Miroslav Belović, Ljubomir Muci Draškić, Kokan Mladenović... Poslednju pozorišnu muziku pisao je za "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta u režiji Egona Savina. Uradio je muziku za tri crnotalasna filma Miće Popovića - "Čovek iz hrastove šume", "Roj" i "Hasanaginica". Pisao je i za filmove Živorada Mitrovića ("Užička republika", "Savamala"), Gorana Paskaljevića ("Pas koji je voleo vozove", "Varljivo leto")...
   Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada među kojima i nagrade za životno delo "Mali princ", kao i nagradu Zlatni beočug. Dobitnik je i dve Sterijine nagrade za scensku muziku u predstavama "Koštana" i "Opsada crkve Svetog Spasa" i dve Zlatne arene – 1967. za muziku u filmu "Hasanaginica" i 1969. za muziku u filmovima "Vrane" i "Horoskop". Komponovao je muziku i za otvaranje zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu.
« povratak