Home / Novosti

Oskar Danon (1913-2009)

11.01.2010

Proslavljeni dirigent i kompozitor Oskar Danon rođen je 07. februara 1913.godine u Sarajevu. Diplomirao je dirigovanje i kompoziciju na Praškom državnom konzervatorijumu i doktorirao je filozofiju na Karlovom univerzitetu u Pragu.

Danon je bio prvi direktor Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu nakon Drugog svetskog rata, a zatim i umetnički direktor i stalni gost dirigent. Svojim znanjem, umetničkim i profesionalnim radom doveo je Beogradsku operu i balet u sam vrh evropskog izvođačkog stvaralaštva. U toku svoje bogate umetničke karijere bio je šef dirigent Ljubljanske filharmonije i Simfonijskog orkestra Radio Zagreba i redovni profesor Muzičke akademije u Beogradu.

Danon je ostvario značajnu samostalnu međunarodnu karijeru sa više od 2000 nastupa u najuglednijim operskim kućama i koncertnim salama širom Evrope, u Americi, Japanu i mnogim drugim zemljama.

Bio je predsednik Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Oskar Danon je na Prvom osnivačkom kongresu Saveza kompozitora Jugoslavije (12. i 13.02.1950) imao referat O problemima našeg muzičkog stvaralaštva i izabran je za prvog generalnog sekretara. Pošto Savez kompozitora Jugoslavije tada nije imao prostorije, prvi sastanci Izvršnog odbora održavani su u kancelariji Oskara Danona, direktora Beogradske opere.

Danonov dom bila je cela nekadašnja Jugoslavija, od rodnog Sarajeva, Beograda, do malog mesta na ostrvu Krku, gde je živeo od početka 90-tih godina, da bi se ponovo vratio u Beograd, gde je umro sredinom decembra protekle godine, u 96 godini.« povratak