Home / Novosti

Pred Svetski samit o autorskom pravu u Vašingtonu

09.04.2009

Svetski poznati umetnici i vodeći lideri industrije sastaće se na Svetskom samitu o autorskom pravu u Vašingtonu u junu mesecu ove godine.

Samit će okupiti uticajne umetnike, autorska društva, televizijske kompanije, internet provajdere, operatere mobilne telefonije, proizvođače hardvera, pravne eksperte i političare. Biće to mesto gde će se razmenjivati ideje, gledišta i gde će se diskutovati o intelektualnoj svojini i kreativnom sadržaju online.
"Ekonomija u današnjoj digitalnoj eri ne bi mogla da postoji bez stvaralaca, kao što su kompozitori, filmski reditelji, slikari fotografi." kaže Eric Baptiste, generalni direktor CISAC-a. "Značajno je da svi oni koji su uključeni u digitalnu industriju prepoznaju ulogu i vrednost autorskog rada. Očekujemo dolazak u Vašington umetnika, industrijskih lidera i političara kako bi diskutovali i rešavali probleme vezane za digitalnu ekonomiju, uzimajući u obzir interese korisnika, potrošača i kreativne zajednice."

"Glasovi stvaralaca, koji se tiču prava autora, retko se čuju u digitalnoj eri, tako da njihovo učešća na Svetskom samitu o autorskom pravu čini ovaj događaj jedinstvenim" dodaje CISAC-ov predsednik Robin Gibb, pevač i autor legendarnog sastava Bee Gees. "Samit u Vašingtonu će obezbediti da kreativnost bude priznata kao vitalni deo ekonomskog, kulturnog i društvenog miljea."
Spisak od preko 100 govornika već ističe potrebu za konstruktivnim dijalogom o važnosti zaštite autorskog prava i distribuciji kreativnog rada u digitalnoj eri. Pored Robin Gibba, na Samitu će učestvovati poznati američki slikar i vajar Frank Stella, američki kompozitor i izvođač Lamont Dozier, francuski autor vizuelne umetnosti Herve Di Rosa i meksički muzičar i kompozitor Armando Monzanero.
Među već prijavljenim predavačima su i ključni ljudi iz sveta industrije (Google, EMI Music, Microsoft, Universal Music).
Slogan ovogodišnjeg Samita o autorskom pravu " Nove tržišne mogućnosti za stvaraoce" oslikava četiri glavne teme o kojima će se raspravljati tokom dvodnevne konferencije: Novi pogledi na industriju umetnosti; Izazovi za stvaraoce i nosioce autorskog prava u digitalnoj eri; Vremenska prognoza za područje autorskog prava; Evaluacija kreativnih eko sistema.
Glavni organizator Svetskog samita o autorskom pravu 2009. je CISAC, uz podršku autorskih društava i drugih brojnih partnerskih organizacija.
Svečanom otvaranju Svetskog samita, održanog u Briselu 2007., prisustvovalo je 550 delegata iz 263 organizacije i 55 zemalja. Očekuje se slična posećenost i na ovogodišnjem Samitu u Vašingtonu.
Predstavnici Sokoja prisustvovaće u junu mesecu samitu u Vašingtonu.

O CISAC-u, Međunarodnoj konfederaciji društava autora i kompozitora
Glavni ciljevi CISAC-a su prepoznavanje i povećanje zaštite prava autora širom sveta. U vremenu globalizma i digitalizacije, CISAC-ova glavna misija je proširenje međunarodne mreže autorskih društava. CISAC predstavlja glas autora i njihovih društava u svim međunarodnim debatama kako bi se potvrdilo autorovo neotuđivo pravo da žive od svoga stvaralačkog rada.Sa članstvom od 222 autorskih društava iz 118 zemalja, CISAC kao međunarodna organizacija predstavlja više od 2,5 miliona autora i pablišera iz svih oblasti stvaralaštva, uključujući: muziku, audio-vizuelnu delatnost, dramu, literaturu, fotografiju, vizuelnu umetnost. U 2007. CISAC-ove članice su na svojim teritorijama sakupile ukupnu naknadu u iznosu od $9.7 biliona (7.141biliona EVRA).

« povratak