Home / Novosti

Glasanje o Direktivi Evropskog parlamenta: Propuštena prilika, ali rad na unapređenju autorsko pravne zaštite za autore celog sveta se nastavlja

06.07.2018

Pariz, 5. jul 2018. - Evropski parlament je, tesnom većinom, glasao protiv nacrta Direktive o autorskom pravu. Direktiva bi bila rešenje najveće mane digitalnog tržišta, što bi pomoglo milionima autora širom sveta da ostvare fer nadoknadu za svoja dela koja koriste najveće svetske digitalne platforme.

CISAC, Međunarodna konfederacija društava autora i kompozitora je razočaran odbijanjem nacrta legislative. CISAC će nastaviti da radi sa drugim organizacijama u sektoru kreativnih industrija i vladama kako bi pronašao rešenje za najveće probleme sa kojima se autori današnjice suočavaju: nemogućnost da ostvare fer nadoknadu od platformi za korisničku razmenu sadržaja.

Predsednik CISAC-a. Žan Mišel Žar je rekao: "Milioni autora koji su godinama zagovarali pošten tretman i fer nadoknadu od velikih internet servisa su danas razočarani. Neverovatno je razočaravajuće da Evropski parlament nije pružio podršku pravima autora dok je suprotna strana bezočno lobirala neistinitim argumentima. Naša borba će se nastaviti, za budućnost naše kulture i za fer, moderan i dobro regulisan internet."

Direktor CISAC-a, Gadi Oron je rekao: "Na današnjem glasanju je propuštena šansa da se isprave najveći problemi na modernom digitalnom tržištu. Iz tog razloga je nastala nepovoljna situacija u kojoj kreativni rad, umesto autorima, doprinosi bogaćenju globalnih tehnoloških platformi. CISAC će nastaviti da se bori za fer digitalno tržište za sve svoje članove."« povratak