Home / Novosti

Zaštita autorskog i srodnih prava - Savremeni zakon kao podsticaj kreativnoj industriji

02.11.2015Stepen zaštite intelektualne svojine u Srbiji smanjen je dosadašnjim neadekvatnim propisima zbog čega je neophodno što pre izmeniti Zakon o autorskim i srodnim pravima, složili su se učesnici panel diskusije "Zaštita autorskog i srodnih prava - SAVREMENI ZAKON KAO PODSTICAJ KREATIVNOJ INDUSTRIJI", održane u Privrednoj komori Srbije.

Uvodničar i moderator bio je generalni sekretar Unije diskografa Srbije Rodoljub Stojanović, a panelisti predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, pomoćnik Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Branko Bugarski, pomoćnik direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije Vladimir Marić, direktor Organizacije muzičkih autora Srbije SOKOJ Aleksandar Kovačević, član upravnog odbora Organizacije proizvođača fonograma Srbije OFPS Slobodan Nešović, član pravnog tima Asocijacije nezaviznih elektronskih medija ANEM Miloš Stojković i bibliotekar savetnik u Narodnoj biblioteci Srbije dr Dragana Milunović.

Učesnici skupa su imali zamerku i na činjenicu da je javna rasprava o Zakonu o autorskim i srodnim pravima održana još pre dve godine (u decembru 2013. godine), a taj propis još uvek nije usvojen.
Donošenjem izmenjenog zakona koji je u proceduri, otklonile bi se primedbe Evropske komisije, koje su ujedno i primedbe domaće struke na trenutno važeća rešenja. Prema oceni Evropske komisije, poslednje izmene Zakona iz 2012. godine su donele smanjenje stepena zaštite intelektualnog kapitala, značajno su ograničile prava autora, dovele su do diskriminacije privrednih subjekata i ugrozile načelo jednakog pravnog položaja na tržištu. Tim izmenama Zakona je uvedeno i ograničenje u maksimalnoj naknadi koja se plaća organizacijama.

Istaknuto je da je doprinos industrija zasnovanih na autorskom i srodnim pravima privredi Srbije izuzetno značajan te da je njihovo učešće u BDP 3,1%, dok je, poređenja radi, doprinos finansijskih usluga 3,2% a sektora proizvodnje električne energije 3,3% BDP Srbije. Delatnosti zasnovane na autorskom i srodnim pravima učestvuju u zaposlenosti Republike Srbije sa 2,6% i zapošljavaju oko 58.000 radnika. Ove industrije imaju veću produktivnost i bolje su podnele ekonomsku krizu u odnosu na ostatak privrede. Ova delatnost ne zahteva ulaganje milijardi, ali stvara privredni rast i zapošljava ljude, pa je, između ostalog, istaknuto i da investitori u u kreativnu industriju moraju biti zaštićeni kao bilo koji drugi investitori koji dolaze u Srbiju.

Budući da je za razvoj kreativne industrije od presudnog značaja da autori mogu da naplate ekonomsku vrednost svojih dela, na skupu je istaknut i značaj odlučne borbe protiv piraterije. Za ekonomsku održivost kreativne industrije neophodno je aktivno učešće države kroz saradnju privrednih subjekata, Tužilaštva za visoko-tehnološki kriminal i specijalne jedinice MUP-a Srbije za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala.
 

« povratak