Home / Novosti

Izveštaj Sokoja na Evropskom komitetu CISAC

02.06.2015

Na CISAC sastanku govorilo se o upravljanju autorskim društvima, o Profesionalnim pravilima CISAC, koja se primenjuju već sedam godina, kao i o CISAC kontroli koja se sprovodi nad društvima, u smislu provere pridržavanja ovih pravila. Svake godine ova kontrola je usmerena na po 13 društava.

Generalni direktor CISAC, Gadi Oron istakao je da se još pre godinu dana započelo sa restrukturiranjem ove međunarodne asocijacije, što podrazumeva smanjenje broja odbora - neki su eliminisani, a drugi su se integrisali. Novoformiran je Odbor za globalnu politiku, koji vrši lobiranje za donošenje nove međunarodne povelje Svetske organizacije za intelektualnu svojinu. Pomenuta je i Studija o ekonomskom značaju kolektivnog upravljanja autorskim pravima, na kojoj CISAC zajedno radi sa Svetskom organizacijom za intelektualnu svojinu.
Prisutni su obavešteni da će se iduće godine obeležiti 90. godišnjica osnovanja CISAC.

Svoje nacionalne izveštaje podnele su - Ukrajina, Portugal, Bosna i Hercegovina i Srbija. Izveštaj Sokoja je bio informativnog karaktera i odnosio se na sporazume zaključene sa RTS. Izražena je zahvalnost CISAC i evropskim autorskim društvima na pruženoj podršci i pomoći Sokoju tokom perioda, od gotovo deset godina, za vreme koga Javni servis nije izvršavao svoje obaveze.


« povratak