Home / Novosti

You Tube i GEMA su postigli dogovor

01.11.2016

Jedan od najznačajnijih sukoba u istoriji digitalne muzike je dobio epilog - You Tube i nemačka organizacija muzičkih autora GEMA su postigli dogovor pa će muzički video sadržaj biti dostupan korisnicima iz tog regiona.
 
Korisnici You Tube platforme u Nemačkoj će, nakon 7 godina, biti u prilici da koriste muzički sadržaj te mreže bez tzv. "poruke o blokiranom sadržaju" za repertoar pod zaštitom nemačke organizacije muzičkih autora GEMA.

Dr Harold Heker, direktor nemačke organizacije muzičkih autora GEMA, u zvaničnom saopštenju koje je ta organizacija objavila 31. oktobra 2016. godine navodi: "Nakon 7 godina teških pregovora, zaključenje ugovora sa platformom You Tube označava prekretnicu za GEMA-u i njene članove. Uprkos otporu sa kojim smo se susreli, odbranili smo stav da autori zaslužuju poštenu nadoknadu u digitalnom dobu. Značajno je i to što sporazum o licenciranju pokriva i prošlost i budućnost. Zaključenjem ovog dogovora obezbeđujemo autorske naknade svojim članovima."
 
U objavi na zvaničnom blogu You Tube-a se navodi da je ovaj potez pobeda za muzičke umetnike iz celog sveta, koji će moći da dopru do postojećih i budućih ljubitelja njihovog rada, kao i da zarađuju od reklama plasiranih putem njihovog video sadržaja na toj mreži. Navodi se takođe i da ovaj dogovor odražava dugoročnu posvećenost stavu da muzički autori i nosioci autorskog prava moraju dobiti poštenu naknadu dok ljubitelji njihovog rada uživaju u svojim omiljenim pesmama na You Tube-u.

« povratak